Welke voeding moet ik eten als ik aan krachttraining doe?

Voeding-krachttraining

Krachttraining wordt steeds populairder. Niet heel gek natuurlijk, want wie wil er niet gespierd uitzien? Maar is alleen trainen genoeg om een gespierd lichaam te krijgen? In het begin zal je gespierder worden, maar voor de lange termijn zal je ook echt op je voeding moeten letten. Maar wat moet je nu eten om gespierder te worden? Na het lezen van dit artikel weet jij wat je nodig hebt om aan een gespierd lijf te bouwen!

Hoe krijg ik meer spiermassa?

Je lichaam is net een motor. Het heeft brandstof nodig om iets te kunnen doen. Die brandstof voor je lichaam is voeding. Als je krachttraining wil doen kost dit veel energie en dus moet je de voeding hier ook op aanpassen. Om in spiermassa aan te komen moet je meer eten dan je verbruikt. Nu denk je vast, dus ik mag lekker ongezond eten? Helaas is dat niet aan te raden. In ongezond eten zitten geen goede voedingsstoffen. Daarom is het beter om eiwit- en koolhydraatrijk te eten. Maar waar zitten veel eiwitten en koolhydraten in? Daar kom ik later op terug.

Wat kan ik het best eten?

Als je normaal eet krijg je meestal genoeg voedingstoffen binnen. Maar als je gaat kracht trainen heb je vaak wat extra voedingsstoffen nodig. Heb je bijvoorbeeld moeite om genoeg eiwitten binnen te krijgen? Probeer dan eens een eiwitshake. Hier zitten enorm veel eiwitten in. Heb je liever normaal eten, dan kan je kiezen om vis of vlees te eten. Dit zit boordevol met eiwitten. Vooral producten als zalm en biefstuk zijn rijk aan eiwitten. 

 

Ook koolhydraten zijn belangrijk om op te nemen in je voedingsschema. Koolhydraten zorgen voor veel energie die je nodig hebt tijdens het trainen. Producten waar veel van deze voedingsstof in zitten zijn bijvoorbeeld: 

  • havermout
  • pannenkoeken 
  • pasta

Daarnaast zitten er veel calorieën in waardoor je genoeg brandstof hebt voor je spiergroei. Voor spiergroei is het namelijk nodig om 200 tot 300 calorieen boven je aanbevolen dagelijks hoeveelheid te eten.

Moet ik ook meer vitamines en mineralen naar eten?

Het gebruik van extra vitamines is niet nodig. Dit komt omdat als je eet volgens de schijf van vijf je al genoeg vitamines binnen krijgt. Daarnaast kan het slikken van teveel vitamines schadelijk zijn. Sommige vitamines lossen zich op in water en plas je uit. Maar andere vitamines lossen niet op en daardoor kan je een overdosis van deze vitamines krijgen en dat kan schadelijk zijn voor je lichaam.