Slaaptips, die je nog niet weet

Slaaptips

Je hebt vast wel eens meegemaakt dat je niet in slaap kunt komen. Uren naar het plafond kijken of schaapjes tellen. Voor één nacht is het misschien niet zo erg, maar wat als dit elke avond terugkomt? Wat kan je er tegen doen? Met de volgende slaaptips slaap je vast een stuk beter.

Met welk licht slaap jij?

Iedereen heeft het in zich zitten, een biologische klok. Door het licht wordt deze klok beïnvloed. Met de opkomst van de mobiele telefoon, wordt de biologische klok in sommige gevallen verstoord. Elektronische apparaten, zoals mobiele telefoons geven blauw licht af. Door dit licht denkt je lichaam nog niet aan slapen. Door het licht maakt je lichaam niet het slaaphormoon aan. Heb je dus last van het niet in slaap kunnen vallen, probeer dan je telefoon voordat je gaat slapen niet meer te gebruiken. De meeste telefoons of andere apparaten hebben tegenwoordig een nachtlamp op het toestel. Dit zorgt ervoor dat er minder blauw licht van het beeldscherm afkomt, maar meer een oranje gloed.

Heb je moeite om ‘s ochtends wakker te worden? Probeer dan om je gordijnen open te doen. Door het daglicht wordt je lichaam actief. Tegenwoordig zijn er ook veel lampen die je kan aanpassen op kleur. De kleur van de lampen kan je via je mobiel aanpassen en dus op daglicht zetten. Voor ‘s avonds geldt het omgekeerde. Je kan het beste zorgen dat het zo donker mogelijk is. Daarnaast is het blokkeren van geluiden ook van positieve invloed op je slaap.

Gebruik je slaapkamer om te slapen

Mocht je niet een heel groot huis hebben, dan is de kans groot dat je jouw slaapkamer tot werkkamer hebt gebombardeerd. Doordat je in je slaapkamer werkt, kunnen je hersenen moeilijker in slaap komen. Dit komt omdat je onbewust blijft denken aan je werkzaamheden. Daarnaast heb je voor het slapen meestal een andere temperatuur nodig dan waar je in werkt.

Vermijd alcohol en cafeïne

Je hebt iets teveel gedronken en je valt als een blok in slaap. Prima toch? Je mag dan wel snel in slaap vallen, maar de slaapkwaliteit neemt wel af. Uiteindelijk heeft dit een negatieve invloed op het in slaap kunnen vallen. Cafeïne is ook beter om te vermijden. Dit komt door de lange halveringstijd van cafeïne. Doordat cafeïne pas na 5 uur is gehalveerd in je bloed is het niet aan te bevelen om ‘s avonds nog een kop koffie te drinken.