Wat kan ik doen tegen acne?

Acne

Misschien heb je er als puber wel eens last van gehad. Jeugdpuistjes. Heel irritant natuurlijk en het kan je soms zelfs onzeker maken. Maar wat kun je er aan doen? In dit artikel laat ik je een aantal tips zien die jij kan gebruiken om je acne te verminderen. 

Wat is acne?

Acne zijn jeugdpuistjes. Puistjes zitten meestal in het gezicht, maar komen ook vaak voor op de rug, borst of schouders. Maar hoe ontstaan die puistjes dan? Dit komt doordat de huid allerlei talgkliertjes bevat. Deze kliertjes gaan ontsteken of raken verstopt. Hierdoor ontstaan de jeugdpuistjes. Acne is het meest voorkomend bij mensen tussen de 15 en 25 jaar. Acne is een huidaandoening, het nadeel is dat het een zichtbare huidaandoening is. Bij acne komen er soms littekens. 

Oorzaken van acne?

Het is nog niet helemaal duidelijk waarom sommige mensen wel en sommige mensen geen jeugdpuistjes krijgen. Wel speelt puberteit een belangrijke rol. Er komt hierdoor namelijk meer talg in je talgklieren. Daarnaast wordt de opperlaag van de huid dikker. Ook kunnen door sommige medicijnen jeugdpuistjes ontstaan. Verder speelt erfelijkheid een mogelijke rol

Wat moet ik vooral niet doen

Was je huid niet teveel. Door het overmatig wassen van de huid kan de huid geïrriteerd raken. Verder is het niet verstandig om de puistjes uit te gaan knijpen, of aan te peuteren. Het gevolg hiervan is dat er weer nieuwe puistjes ontstaan en er kunnen zelf littekens ontstaan. Mag ik dan helemaal niks meer uitknijpen? Als je jezelf echt niet in bedwang kan houden, dan kan je open mee-eters uitdrukken. Let wel op dat je dit voorzichtig doet. Doe het dus niet met je nagels, maar alleen met de zijkant van je vingers.

Wat kan ik er tegen doen?

Uiteindelijk gaat acne vanzelf weer over. Wil je er toch iets aan doen zonder een recept van een dokter te krijgen? Ga dan naar de plaatselijke drogist en haal het middel benzoylperoxide. Helaas wordt dit niet vergoed door je zorgverzekering. Benzoylperoxide is verkrijgbaar als gel. Het is heel effectief omdat het allereerst de ontsteking remt. Ten tweede de bacteriën dood maakt en als laatste de verdikking van de huidlaag tegen gaat.

Het beste is om dit middel 1 keer per dag te gebruiken. Voordat je het opsmeert moet je de huid eerst wassen met lauw water en daarna de gel aanbrengen. Aan het begin kan het pijn doen, maar na een paar weken kan je al een verschil zien. Met deze tips weet je alles over acne en wat je er tegen kan doen. Veel succes en wie weet heb jij straks weer een gladde babyhuid!